RESSENYA: ÚLTIMA NOCHE DE AMOR. PRIMERA NOCHE DE GUERRA, CAMIL PETRESCU

RESSENYA
“ÚLTIMA NOCHE DE AMOR. PRIMERA NOCHE DE GUERRA”

portada
portada llibre de Camil Petrescu.

Camil Petrescu, publicada el 1930.

Un clàssic de referència de la literatura romanesa, o centreeuropea d’entreguerres.
És una novel·la autobiogràfica, dividida en dues parts ben diferents; la primera, on tracta l’amor i l’altra, on fa referència a la guerra, arran de la seva participació en la 1a Guerra Mundial.

Així, s’inicia la història, quan el protagonista creu que la seva dona l’enganya i, per això, planeja una venjança que no podrà portar a terme, per culpa de la intervenció de Romania en la guerra; i acaba amb la ruptura definitiva amb ella.
És una novel·la intensa. Introspectiva. Penetrant. Convulsa. Contínuament, l’obra reflecteix una anàlisi amb relació a la contradicció entre la raó i lapassió; el sentiment i la intel·ligència, provocant tot un caos on el protagonista es troba immers per acabar recuperant part de la seva malferida integritat moral i anímica.

En la primera part, descobrim una història d’amor i gelosia, que porten a una passió tempestuosa i alhora gens objectiva. L’obra està plena de reflexions dels personatges.
Mentre que, en la part de guerra, en cada moment, l’autor el viu com una situació límit, que fa qüestionar-se entre viure i morir.
Al llarg de la mateixa, i com a filòsof que és, Pretrescu presenta els grans temes universals de l’home: amor i la fidelitat, l’egoisme, l’orgull i la gelosia; així com la bondat, la tristesa o el penediment davant la mort.

Leave a Comment

Avisar-me per un nou llibre o esdeveniment

Assegurar-me de no perdre’m res de Sílvia Vilacoba: escriptora de novel·la romàntica en català.